Om pälsfällning och protein

När hästen fäller sin päls så kan det vara ett tillskott av protein som hästen behöver och inte B-vitamin som många tror.

Tillskott av B-vitamin under pälsfällning saknar stöd i forskning, en frisk häst producerar nämligen tillräckligt med B-vitamin i sin tarm och behöver därför inget tillskott (NRH, 2007).

Päls består av 95 % protein och om hästen har proteinbrist så kan detta leda till en matt och tunn hårrem och problem vid pälsfällning (Scott & Miller, 2003).

Hästkroppen prioriterar att sätta päls framför att till exempel bygga muskler. En häst som får för lite protein under fällningsperioden tappar därför med stor sannolikhet sina muskler.

Om hästen är muskelfattig trots att den har fått i sig rätt mängd protein via fodret kan detta bero på att fodergivan innehåller för lite energi och hästen måste då använda proteinet som energikälla (NRH, 2007).

Marstall har ett proteintillskott som heter AMINO Muskel Plus – det innehåller protein och även Aminosyror (protein) som är nödvändiga och i rätt mängd. Säljes i 3,5 kg och 9 kg. i pelletsform.

Litteratur:
Gröndahl, A. Hästägares kunskapsnivå och attityder angående hästutfodring. SLU
Scott, D.W., & Miller, W.H. 2003. Equine Dermatology. St. Louis, MO: Saunders.
Nutrient Requirements of Horses. 6. rev. ed. 2007. Washington, D.C.: National Academy Press.

Marstall Amino-Muskel Plus 3,5kg.
Snabb muskeluppbyggnad med essentiella aminosyror
SEK

Ordinarie pris 549,00 kr

Specialpris 439,20 kr

Marstall Amino-Muskel Plus 9kg.
Snabb muskeluppbyggnad med essentiella aminosyror
SEK

Ordinarie pris 1 199,00 kr

Specialpris 959,20 kr