Om socker och stärkelse

Har du en häst som inte tål för mycket stärkelse eller socker?

En häst som visar symptom som undervikt, motvillighet vid ridning eller när sadelgjorden skall spännas samt inte äter upp sitt kraftfoder och gäspar mycket kan ha en störning i matsmältningssystemet. Det kan därför vara bra att få hästen undersökt av en veterinär för att fastställa om den har en störning i matsmältningssystemet och därför skall på ett foder som har ett lågt innehåll av stärkelse och socker.

Magsäcken

I hästens magsäck finns det magsyra som gör att fodret bryts ner och att näringen från fodret kan tas upp av hästenskropp. Denna magsyra har ett PH värde som inte får vara för lågt, för då blir magsyran ”sur” och det finns risk för att det kan bildas magsår.

När hästen tuggar så bildas saliv som innehåller bikarbonat som är med till att neutraliserar magsyran. Därför är det viktigt att hästen får tugga på grovfoder stor del av dagen för att hålla magsyran på en neutral PH-nivå dvs. inte blir för surt.

Stärkelse och socker

Stora mängder av stärkelse och socker kan vara med till att sänka PH värdet i magsyran. Vet du att du har en häst som har eller har haft en störning i matsmältningssystemet är det därför en bra idé att ge den ett foder som har ett lågt innehåll av stärkelse och socker.

Marstalls müsli som har extra låg nivå av stärkelse och socker

Marstall har utvecklat två müslisorter som uppfyller behovet som en häst som skall ha en diet med ett lågt stärkelse- och sockerinnehåll, har.

Marstall Faser-Light

En müsli som är utvecklat till lättfodrade hästar i lätt eller ingen träning. Den innehåller tuggfrämjande hackat hö, lucern, örter samt tarmaktiva Marstall Previta-fibrer. Den har ett lågt innehåll av stärkelse 2,6% och socker 5,6%. Den innehåller samtliga vitaminer och mineraler som hästen behöver vid fodring av rekommenderad giva.

Marstall Vito

Ett spannmålsfritt specialfoder till hästar med ämnesomsättningsproblem. Idealisk till sporthästar då den  är utvecklad för att även presterande tävlingshästar skall få deras behov uppfyllt vid fodring av denna müsli. Innehåller samtliga vitaminer och mineraler som hästen behöver vid fodring av rekommenderad giva.


Marstalls Bergviewsen Mash

Är en mash som också är utvecklad till hästar som är intoleranta mot socker och stärkelse. Den har ett innehåll på 4,7% stärkelse och 5,2% socker.

Marstall Vito hästfoder 20kg.
Special foder till hästar som inte tål stärkelse och socker
SEK
Marstall Faser-Light hästfoder 15kg.
Utan spannmål till hästar med ämnesomsättningsproblem 
SEK
Marstall Bergwiesen Mash hästfoder 12,5kg.
För bättre matsmältning till hästar med låg stärkelse tol...
SEK
Marstall Bergwiesen Mash hästfoder 5kg.
För bättre matsmältning till hästar med låg stärkelse tolerans
SEK
Marstall Bergwiesen Mash To Go 350 gr.
För bättre matsmältning till hästar med låg stärkelse tolerans
SEK
40,00 kr
Marstall Bergwiesen Mash To Go 350 gr.
För bättre matsmältning till hästar med låg stärkelse tolerans
SEK
29,00 kr